Uradni obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in gospe Tanje Pečar na Dunaju

NOVICA

7. 2. 2013

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 6. februarja v Republiki Avstriji opravil svoj prvi bilateralni obisk v tujini v vlogi predsednika republike. V času uradnega dela obiska se je srečal z zveznim predsednikom dr. Fischerjem, s predsednico parlamenta mag. Prammer ter predsednikom vlade Faymannom.

V pogovorih so bili potrjeni dobri odnosi med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo, ki so se v zadnjih letih dvignili na še višjo raven. Še posebej je bilo izpostavljeno gospodarsko sodelovanje ter možnosti za okrepljeno sodelovanje znotraj EU, s posebnim ozirom na izvajanje  čezmejnih projektov. Predsednik Fischer je potrdil zavezanost Republike Avstrije k izpolnjevanju dogovora, sklenjenega s predstavniki slovenske manjšine leta 2011. Prav tako sta predsednika izrazila upanje ter optimizem, da bosta Slovenija in Hrvaška pravočasno in uspešno rešili vprašanje Ljubljanske Banke ter tako odprli pot ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe v slovenskem parlamentu.

Po zaključku uradnih pogovorih je predsedniški par obiskal Nacionalno knjižnico, v kateri si je ogledal originalne izvode prvih slovenskih knjig (med drugim unikat Trubarjevega Katekizma in Abecedarija, Dalmatinov prevod Biblije, Bohoričevo slovnico).

Zvečer se je predsedniški par – ob obeležitvi prihajajočega slovenskega kulturnega praznika – v prostorih veleposlaništva na Dunaju udeležil srečanja z umetniki in ustvarjalci, živečimi v Avstriji. Dogodek v organizaciji Slovenskega kulturnega in informacijskega centra na Dunaju SKICA ter veleposlaništva RS na Dunaju je pospremil inovativen glasbeni performance mladih slovenskih glasbenikov, ki so melodije Johna Caga prepletli z igranjem slovenskih narodnih pesmi.

Ob tej priložnosti je bila predsedniku Pahorju simbolično predana Skicirka (v priponki). Slovenski ustvarjalci, povezani z delom Skice, želijo s to posebno publikacijo tistim, ki odločajo o nadaljnji usodi Skice, na simbolnem nivoju pokazati, da je ob klasični, politični diplomaciji, za slovensko družbo nujno potrebna tudi kulturna. Tiskovino so poimenovali »Moja skica Skice«, vsebino zanjo pa so posamično ali kot kolektiv prispevali tisti umetniki in ustvarjalci, ki so s Skico v zadnjem letu sodelovali. Gre za izjave v besedilni ali vizualni obliki, ki odsevajo njihovo videnje tega, oziroma takšnega, kulturnega inštituta v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

Ob slovenskem kulturnem prazniku je bila slovenski kulturi namenjena tudi cela stran v dnevniku Der Standard, dnevnik Die Presse pa bo objavil tudi poseben intervju s predsednikom republike Pahorjem.

http://www.mzz.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/6/31695/12063afe10abfbd98a72751c7b6673a4/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>