Slowenien ruft sein Kulturinstitut in Wien wieder ins Leben

24. Mai 2013, 13:24

Neue Regierung hat Skica wieder gegründet

Ljubljana/Wien – Slowenien hat das vor kurzem aufgelöste Kulturinformationszentrum Skica in Wien wieder ins Leben gerufen. Die neue Mitte-Links-Regierung von Ministerpräsidentin Alenka Bratusek hat am Donnerstag einen Beschluss der früheren Regierung, womit mit März das Kulturinstitut aus Rationalisierungsgründen geschlossen worden war, aufgehoben. Damit sei Skica als Kulturinformationszentrum wieder gegründet worden, hieß es in einer Mitteilung der Regierung.

Das Kulturinstitut werde seine Arbeit in den Räumen der slowenischen Botschaft in Wien fortsetzen, hieß es weiter. Nach der Schließung von Skica wurde seine Arbeit vom Slowenischen Wissenschaftsinstitut (SZI) in der Wiener Innenstadt übernommen. Die neue Regierung sehe es jedoch als Vorteil, ein Kulturzentrum zu haben, das in das Netzwerk von slowenischen diplomatisch-konsularischen Vertretungen gehört.

Skica war 2011 von der damaligen Mitte-Links-Regierung gegründet worden. Das Institut, das damals seine Heimat im Studentenheim Korotan in Wien-Josefstadt fand, galt als slowenisches Pilot-Projekt. Weitere Einrichtungen in anderen Ländern sollten folgen. Doch bis zu seiner Schließung blieb Skica das einzige Kulturinstitut Sloweniens im Ausland. Die Entscheidung der früheren Mitte-Rechts-Regierung, das Institut aufzulösen, stieß auf Kritik. Das slowenische Außenministerium hatte damals erfolglos gegen die Auflösung protestiert, der slowenische Botschafter in Österreich, Aleksander Gerzina, kritisierte die Schließung als ein schlechtes Signal. (APA, 24.5.2013)

http://derstandard.at/1369361552233/Slowenien-ruft-sein-Kulturinstitut-in-Wien-wieder-ins-Leben

Javno pismo mandatraki Alenki Bratušek

Gibanje za Trajnostni razvoj Slovenijese je odzvalo na problematiko SKICE, od mandatarke Alenke Bratušek zahtevajo tudi (povzeto po http://www.gibanje-trs.si/?page_id=4664):

Zahtevamo tudi naslednje točke:

  • Odpravo sklepa vlade o ukinitvi SKICE, Slovenskega kulturno-informacijskega centra v Avstriji (SKICA) na Dunaju, ki je bil ustanovljen z namenom enotne promocije slovenske ustvarjalnosti v Avstriji

 

MIZKŠ JE DANES SKICO ZAPRLO

Odpirajmo prostore kreativnosti, ne dovolimo se prepričati lažem varčevanja, ki jih MIZKŠ pospešeno širi, obenem hvali z inspirativnim in kreativnim delom v letu 2012. Kaj je ostalo? Ukinitev Ministrstva za kulturo, marginalizacija samozaposlenih v kulturi, ukinitev SKICE.

NE DOVOLIMO!

BODIMO KREATIVNI, SKICIRAJMO NAPREJ!

Uradni obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in gospe Tanje Pečar na Dunaju

NOVICA

7. 2. 2013

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 6. februarja v Republiki Avstriji opravil svoj prvi bilateralni obisk v tujini v vlogi predsednika republike. V času uradnega dela obiska se je srečal z zveznim predsednikom dr. Fischerjem, s predsednico parlamenta mag. Prammer ter predsednikom vlade Faymannom.

V pogovorih so bili potrjeni dobri odnosi med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo, ki so se v zadnjih letih dvignili na še višjo raven. Še posebej je bilo izpostavljeno gospodarsko sodelovanje ter možnosti za okrepljeno sodelovanje znotraj EU, s posebnim ozirom na izvajanje  čezmejnih projektov. Predsednik Fischer je potrdil zavezanost Republike Avstrije k izpolnjevanju dogovora, sklenjenega s predstavniki slovenske manjšine leta 2011. Prav tako sta predsednika izrazila upanje ter optimizem, da bosta Slovenija in Hrvaška pravočasno in uspešno rešili vprašanje Ljubljanske Banke ter tako odprli pot ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe v slovenskem parlamentu.

Po zaključku uradnih pogovorih je predsedniški par obiskal Nacionalno knjižnico, v kateri si je ogledal originalne izvode prvih slovenskih knjig (med drugim unikat Trubarjevega Katekizma in Abecedarija, Dalmatinov prevod Biblije, Bohoričevo slovnico).

Zvečer se je predsedniški par – ob obeležitvi prihajajočega slovenskega kulturnega praznika – v prostorih veleposlaništva na Dunaju udeležil srečanja z umetniki in ustvarjalci, živečimi v Avstriji. Dogodek v organizaciji Slovenskega kulturnega in informacijskega centra na Dunaju SKICA ter veleposlaništva RS na Dunaju je pospremil inovativen glasbeni performance mladih slovenskih glasbenikov, ki so melodije Johna Caga prepletli z igranjem slovenskih narodnih pesmi.

Ob tej priložnosti je bila predsedniku Pahorju simbolično predana Skicirka (v priponki). Slovenski ustvarjalci, povezani z delom Skice, želijo s to posebno publikacijo tistim, ki odločajo o nadaljnji usodi Skice, na simbolnem nivoju pokazati, da je ob klasični, politični diplomaciji, za slovensko družbo nujno potrebna tudi kulturna. Tiskovino so poimenovali »Moja skica Skice«, vsebino zanjo pa so posamično ali kot kolektiv prispevali tisti umetniki in ustvarjalci, ki so s Skico v zadnjem letu sodelovali. Gre za izjave v besedilni ali vizualni obliki, ki odsevajo njihovo videnje tega, oziroma takšnega, kulturnega inštituta v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

Ob slovenskem kulturnem prazniku je bila slovenski kulturi namenjena tudi cela stran v dnevniku Der Standard, dnevnik Die Presse pa bo objavil tudi poseben intervju s predsednikom republike Pahorjem.

http://www.mzz.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/6/31695/12063afe10abfbd98a72751c7b6673a4/

 

SKICIRKE IZROČENE

Dunaj, Ljubljana, 7.2.2013

V simbolnem duhu kreativnega odpora proti ukinitvi SKICE smo izročili skicirko predsedniku Pahorju že včeraj, danes pa so skicirko dobili še minister Turk in minister Erjavec. SKICIRAJMO NAPREJ!